Amb El lema “Desvestim l’arquitectura” es presenta el festival 48h Open House Barcelona 2018; festival que arriba a la novena edició el proper cap de setmana 27 i 28 d’octubre i es consolida com el principal esdeveniment cultural lligat al disseny i la arquitectura de la ciutat de Barcelona.
Desvestir l’arquitectura perquè és el que van fer els arquitectes europeus a principis del segle XX, despullant els edificis d’ornaments i motllures per quedar-se amb l’essencial i poder fer bona arquitectura a l’abast de tothom, sense diferencia de classes, en el naixement d’una nova arquitectura, coneguda com a moderna o d’estil internacional. Així doncs, la programació d’enguany vol destacar i posar en valor el patrimoni racionalista i els impulsors de l’arquitectura moderna a la nostra ciutat, el GATCPAC (Grup d’Arquitectes i Tècnics Catalans per al Progrés de l’Arquitectura Contemporània), un col·lectiu d’arquitectes que van abordar els problemes socials i urbanístics durant la segona república, estretament vinculats a les noves institucions republicanes com a braç tècnic d’un gran projecte global de reforma social.
L’obra racionalista a Catalunya és representativa però escassa: la Guerra civil va aturar molts projectes; el règim guanyador no es va alinear amb els ideals del racionalisme i molts dels membres del GATCPAC van ser exiliats o inhabilitats. El festival reivindicarà doncs els inicis de l’arquitectura moderna, on es van introduir conceptes tan importants com la relació entre ús i forma, i es va desenvolupar un llenguatge arquitectònic del qual ara en som hereus.
En l’àmbit geogràfic el festival repeteix presencia en les ciutats que s’hi han sumat al llarg dels últims 5 anys: tornen a ser presents Santa Coloma de Gramenet, Vilassar de Dalt, on destaca la obra de l’arquitecte Rafael Guastavino i l’arquitectura tradicional del Maresme, les cases de Cós, Sant Joan Despí, amb l’any Josep Maria Jujol, reivindicant-ne la seva figura amb 4 obres i un itinerari dedicats a l’arquitecte modernista, Badalona i L’Hospitalet del Llobregat.
Com en les darreres edicions, l’extensa programació del festival s’ha agrupat en diferents seccions. En l’Open Green, dedicat a la arquitectura sostenible compromesa amb el medi ambient, s’hi incorporen importants novetats com la recent inaugurada “Lleialtat Santsenca”, d’H Arquitectes, projecte finalista dels FAD 2018, Ca l’Alier, d’A+M Arquitectes, una antiga nau industrial abandonada que s’ha rehabilitat i ha obtingut la més alta certificació LEED (PLATINUM)o la Fabrica del Sol, edifici exemple d’arquitectura compromesa amb la sostenibilitat seguint els principis de bioconstrucció. En l’Open Infraestructures, la secció que convida a vistar espais i equipaments d’escala metropolitana concebuts per proveir serveis, subministrament i mobilitat als ciutadans, destaca el recull “l’arquitectura de l’aigua”, on s’explicarà tot el cicle de l’aigua a Barcelona.
L’Open Social segueix apostant per donar a conèixer diferents maneres d’accedir a l’habitatge fora del mercat convencional, i destaquen la cooperativa d’habitatges Princesa 49, els habitatges amb serveis per gent gran a Glòries o a Quatre Camins, o la Casa Bloc, uns habitatges per obres de l’epoca de la II república, dels arquitectes del GATCPAC. Finalment, la secció que uneix gastronomia i arquitectura, l’Open Kitchen, segueix explorant el diàleg i la relació entre chef i arquitecte a l’hora de concebre l’espai gastronòmic, i suma el novíssim restaurant Cocina Hermanos Torres, de l’estudi OAB.
El Dipòsit del Rei Martí, el Pavelló de la República, la Presó Model, la Casa del Pati, les Critalleries Planell… magnífics edificis dels que hem parlat els últims mesos i que formen part des més de 230 espais que obriran les seves portes al públic el proper cap de setmana del 27 i 28 d’octubre. Participem tots de la festa!