Fa pocs dies us parlàvem d’ edificis prefabricats. Avui amb un tema molt relacionat i que podriem incloure dins una temàtica genèrica sota el nom d’innovació en la construcció. És la impressió 3D. Aquest tipus d’impressió ha revolucionat molts sectors, i un dels més impactats és el de la construcció. Encara que els primers progressos en impressió 3D es van centrar en la fabricació de prototips i peces petites, la seva evolució ha permès crear estructures a gran escala, utilitzant materials diversos com el formigó, el metall i fins i tot el vidre. En els darrers anys, aquesta tecnologia ha demostrat ser una eina clau per a la innovació en la construcció d’edificis, infraestructures i habitatges. I el vidre ens ha portat una recent noticia que també us expliquem.

Antecedents històrics i evolució

La impressió 3D, també coneguda com a fabricació additiva (creació d’objectes mitjançant l’addició successiva de capes de material), es va introduir per primera vegada als anys 80. No obstant això, no va ser fins a principis del segle XXI quan es va començar a aplicar a la construcció. Els primers experiments incloïen la impressió de petits elements arquitectònics. A mesura que la tecnologia es va perfeccionar, va ser possible imprimir cases, oficines i fins i tot ponts en diverses parts del món. Països com la Xina i els Emirats Àrabs han estat pioners en l’ús d’aquesta tecnologia per a projectes ambiciosos, reduint els costos i els temps de construcció.

El procés bàsic de la impressió 3D en construcció implica la creació d’un model digital que després es fabrica capa per capa mitjançant una impressora de grans dimensions. En aquest context, s’utilitzen tècniques com l’extrusió de formigó (on el material es diposita per capes) i la fusió de pols (on un làser fon partícules per unir-les en una estructura sòlida).

Avui en dia, la impressió 3D en la construcció és una indústria en creixement, amb aplicacions que van des de la construcció d’habitatges assequibles fins a projectes d’infraestructures complexes. Empreses líders estan invertint en la investigació i desenvolupament de noves tècniques i materials, com l’ús de vidre o polímers, per imprimir estructures més resistents i sostenibles.

Els material, la clau de tot

Els avenços en materials han estat claus per al progrés de la impressió 3D. Inicialment, s’utilitzava principalment formigó, però actualment l’espectre de materials inclou metall, plàstic reciclat i fins i tot vidre. Aquest darrer material ha demostrat ser molt prometedor per a aplicacions arquitectòniques complexes, com veurem en el cas presentat pel MIT.

Els maons de vidre, la revolució?

Els enginyers del MIT han portat la impressió 3D a un nou nivell en imprimir maons de vidre prou resistents com per formar estructures grans i funcionals. Aquest avenç podria revolucionar el disseny i la construcció d’edificis, proporcionant una nova manera de combinar estètica i resistència.

El vidre és un material complicat per treballar a causa de la seva elevada temperatura de fusió i la seva sensibilitat als canvis tèrmics. Tanmateix, l’equip del MIT ha desenvolupat una tècnica innovadora que utilitza la impressió 3D per crear maons de vidre personalitzats. Aquests maons tenen propietats òptiques que permeten el pas de la llum, alhora que ofereixen una resistència estructural significativa.

 

Un dels majors èxits d’aquesta tècnica és la possibilitat de crear dissenys arquitectònics únics. A diferència dels materials convencionals, el vidre imprès en 3D es pot modelar en formes complexes i transparents que abans eren difícils d’aconseguir. Aquesta capacitat obre noves oportunitats per als arquitectes que volen fusionar la funcionalitat amb un disseny visualment impactant. L’equip del MIT també ha explorat com aquests maons de vidre poden ser muntats per formar grans estructures com façanes d’edificis o fins i tot ponts. Els investigadors creuen que aquesta tecnologia podria ser especialment útil en la construcció de gratacels o estructures que requereixen materials lleugers però resistents.

Aquest avenç demostra el potencial que té la impressió 3D no només per produir prototips o peces petites, sinó també per crear components que podrien formar part de construccions a gran escala. A mesura que aquesta tecnologia es perfecciona, és probable que vegem més projectes arquitectònics que aprofitin els beneficis de la impressió 3D en vidre i altres materials avançats.

 

 

Font original de la noticia:

MIT

Maons de vidre impresos en 3D per la construcció del futur
Comparteix:
Etiquetat a: