En el setè article d’una de les seccions del nostre blog de més èxit, Arquitectes de Barcelona, continuem. Avui a Arquitectes de Barcelona: Carme Pinós , una de les grans arquitectes de l’actualitat i Premi Nacional d’Arquitectura d’Espanya de 2021.
Arquitectes de Barcelona: Carme Pinós
Fitxa resumida de les dades bàsiques
Naixement: 23 de Juny 1954 a Barcelona
Formació: Escola Tècnica Superior d’Arquitectura de Barcelona, UPC
Camp de treball: Arquitectura
Biografia
Carme Pinós va néixer a Barcelona, filla de Tomás Pinós, metge . Mentre estudiava arquitectura, va ajudar la seva mare a dirigir la finca agrícola que tenien a Balaguer (Lleida) i això la va influir en la seva concepció paisatgística per projectar edificis adequats al caràcter particular de cada lloc.
A l’ETSAB va conèixer Enric Miralles (1955-2000), el seu marit i soci durant més d’una dècada.
D’aquesta etapa amb Miralles destaquen obres com el Cementiri d’Igualada, l’Escola La Llauna, el Centre Social a Hostalets de Balenyà, el Camp Olímpic de Tir amb Arc de Barcelona i l’Escola-Llar a Morella. Per aquesta darrera obra van rebre el Premi Nacional d’Arquitectura el 1995.
El 1991 va fundar el seu propi estudi sota el nom d’Estudi Carme Pinós que el 1996 guanya el concurs per construir el Passeig Marítim de Torrevieja.
Entre els seus projectes posteriors més destacats hi ha el Pla General del centre històric de Saint Dizier (França), el centre cultural i d’exposicions CaixaForum Saragossa; i el conjunt compost per la plaça de la Gardunya, l’Escola Massana, un edifici d’habitatges i la façana posterior del mercat de la Boqueria, a Barcelona.
Al desembre de 2021 és distingida amb el Premi Nacional d’Arquitectura
Llibres sobre Carme Pinós
Obres destacades de Carme Pinós
Cementiri d’Igualada (amb Enric Miralles)
Igualada
Avda Icària
Barcelona
Edifici de Departaments. Campus WU de Viena (Austria)
2008 – 2013
Altres articles sobre Arquitectes de Barcelona
Fonts:
https://ca.wikipedia.org/wiki/Carme_Pin%C3%B3s_i_Desplat
https://es.wikipedia.org/wiki/Carme_Pin%C3%B3s
https://www.cpinos.com/index.php
Imatges:
De Italo Rondinella – Arquitectas – El rostro femenino de la arquitectura contemporánea en Barcelona, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=105512154