Segur que a molts de nosaltres ens és familiar l’ associació de la ciutat i del terme anglès: Barcelona Smart City. A una ciutat intel.ligent se la’ anomena així quan compleix una sèrie de requisits. Molts d’ aquests requisits ajuden a diferents organismes a crear llistes i classificacions.
A la llista 2017 Smart Cities Index que ha publicat EasyPark apareixen Madrid i Barcelona relativament ben situades, en els llocs # 51 i # 53 entre les 100 millors “ smart cities ” del món.
Quins factors es tenen en compte a l’hora de valorar les Smart Cities?
Com diuen desde Easy Park, ” Una ciutat més intel·ligent fa que la vida urbana sigui més fàcil. Hem realitzat aquest estudi no només per posar de relleu aquelles metròpolis que són capdavanteres en el creixement urbà intel·ligent, sinó també per conèixer aquelles ciutats que mostren un gran impuls en la digitalització dirigida a facilitar la vida dels ciutadans .”
En aquest estudi s’han utilitzat fins a 20 factors diferents, des del Aparcament intel·ligent a les Energia netes, la Recollida d’escombraries, la Participació ciutadana, la protecció del medi ambient, però també el desplegament de 4G LTE, la quantitat de hotspots Wi-Fi, la penetració de smartphones o la Velocitat d’Internet. I a cada factor se li ha assignat un valor entre 0 i 10.
Com s’ han escollit ?
Easy Park comenta: “ Per iniciar l’estudi, primer vam analitzar els factors que defineixen una ciutat intel·ligent. Hem descobert que aquesta ciutat s’haurien de digitalitzar primer, principalment, amb 4G, nombrosos punts d’accés Wi-Fi i un alt ús de telèfons intel·ligents. El transport i la mobilitat han d’estar basats en el coneixement, amb un aparcament intel·ligent, sensors de trànsit i aplicacions per compartir cotxes. Una ciutat intel·ligent és sostenible, centrada en l’energia neta i la protecció ambiental. A més, hi ha un excel·lent accés online als serveis governamentals i un alt nivell de participació ciutadana.“
Però no tots els factors són igual d’importants. Els més rellevants són els de Transport i mobilitat (25% del total), Governança i Digitalització (17,5% cadascun), Percepció dels experts sobre com de intel·ligents són (15%) o Sostenibilitat (12,5%). L’Estàndard de vida (10%) i la Innovació econòmica (2,5%) completen la fórmula.
“El Big Data ha canviat la cara del món tal com la coneixem, perquè ens permet crear millors solucions als problemes del món real. Sense millors solucions, la urbanització global donaria lloc a problemes com la congestió del trànsit, l’escassetat d’habitatges i la contaminació. Amb l’ ús del Big Data podem ajudar a abordar aquests importants problemes globals. “, va comentar Mauritz Börjeson, CBDO de EasyPark Group.
“Totes les ciutats d’aquest índex mereixen ser aplaudides pels seus esforços i, tot i que els resultats indiquen clarament quines són les ciutats que estan passant per davant, també crida l’atenció els esforços admirables de moltes ciutats que esperen un futur intel·ligent”.
Fonts:
http://www.volkswagenonlineteam.es/noticias/las-3-ciudades-que-encabezan-el-smart- cities-index-2017/
https://www.microsiervos.com/archivo/tecnologia/madrid-barcelona-ciudade s-inteligentes.h tml
https://easypa rkgroup.com/smart-cities-index/