Centre Cívic Convent de Sant Agustí

Carrer DEL COMERÇ, 36

Convent: 1347; Caserna: 1718-1759; Centre Cívic: 1994-2010, Antoni de Moragas

L’antic Convent de Sant Agustí avui és un espai públic, accessible per a tothom, que representa un valuós testimoni de la història de Barcelona i la transformació de l’àrea de la Ribera. L’edifici actual ens mostra l’evolució des dels seus inicis com a obra religiosa, la posterior transformació en equipament militar fins a l’actual ús com a centre cívic, i ensenya els canvis morfològics que ha patit a causa d’aquests canvis d’ús.

El convent va ser fundat l’any 1347 en uns terrenys situats estratègicament dins la ciutat medieval, entre el Rec Comtal i la Via Augusta Romana, i es va anar vestint al voltant d’una església amb la construcció de dos claustres (un de gòtic i un de renaixentista), noves capelles i un refectori. La seva activitat sempre va estar vinculada als gremis barcelonins, especialment als gremis relacionats amb la manufactura de pell, cuir i tèxtil que necessitaven l’aigua del Rec per a la seva activitat industrial, i molts d’ells, fins i tot, hi van tenir la seva seu. A la importància constructiva del convent, representatiu d’un model arquitectònic d’una època, s’hi afegeix, per tant, la importància com a element de protecció i de comunitat que creava al seu voltant, ja que les confraries i gremis oferien tranquil·litat en un entorn medieval de canvi permanent.

Com a conseqüència de la derrota a la Guerra de Successió, l’any 1714, el convent (un dels últims punts de resistència contra els Borbons) es va veure greument afectat per l’enderroc de gran part de la Ribera per construir una ciutadella militar i una esplanada de protecció. Així mateix, també en van anar canviant els usos: l’any 1738, el que restava de l’església es va convertir en una gran fleca de pa que abastia tot Barcelona; i el 1759 es van eliminar totes les dependències de la banda est del convent, es va suprimir el claustre renaixentista i bona part del claustre gòtic, i es va construir una caserna militar (que va perdurar fins l’any 1980). Durant aquesta època, la caserna va acollir la Real Acadèmia Militar de Matemàtiques per formar enginyers militars professionals i se sap, també, que l’any 1755 el convent amagava una lògia maçònica (encara avui es poden veure els símbols del compàs i l’esquadra als frontons de les portes del c. del Comerç). Finalment, l’any 1990 es va recuperar l’edifici com a equipament per al barri i el conjunt va ser objecte de successives actuacions per adequar l’edifici als nous usos públics.

Avui podem fer un recorregut històric per l’edifici si el comencem pel c. d’en Tantarantana (actual accés posterior del Centre Cívic): en aquest punt inicial, la façana permet veure les empremtes de les antigues edificacions gremials adossades al convent; just creuada la porta, a l’esquerra, s’accedeix a les capelles gòtiques de l’església del segle XII i es pot veure com la rehabilitació ha recuperat els arcs, voltes, capitells i dintells de les capelles originals; de seguida s’entra al claustre gòtic, el qual, tot i que només conserva una de les galeries, permet imaginar les dimensions de l’espai original (el pou, avui descentrat, marca el cor de l’antic claustre, i els pilars, dels quals només se’n pot veure la base, defineixen el perímetre de les antigues galeries); finalment, se surt al c. del Comerç a través de l’edifici de l’antiga Caserna Militar (un edifici de planta i façana molt ordenades que contrasten amb la irregularitat del convent medieval). En aquest punt, és molt recomanable accedir a la Sala Noble del Centre Cívic, on la rehabilitació ha reproduït a terra les traces dels pilars de l’antic claustre i les parets encara mantenen restes del seu ús com a cavallerisses a l’època militar. La sortida del centre cívic es realitza a través d’una intervenció lumínica de James Turrell feta en motiu de l’Olimpíada Cultural l’any 1992, i així, el recorregut històric per l’antic convent finalitza en la seva etapa més contemporània, on avui hi ha l’accés principal de l’equipament.

 

Com visitar l’edifici:

Consulteu el web del 48h Open House BCN –   http://www.48hopenhousebarcelona.org/

 

Edificis amb història: Centre Cívic Convent de Sant Agustí
Comparteix:
Etiquetat a: