El canvi climàtic, segons els científics, s’ està començant a notar. Segons diuen, el món tal com el coneixem està prop de patir canvis radicals.

I el mar és un dels principals protagonistes en aquest procés que sembla s’ accelera.  Les prediccions dels principals organismes internacionals no resulten esperançadores: segons el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC), el nivell mitjà del mar podria augmentar més d’un metre d’ aquí a l’any 2100.

O pitjor encara. Segons un recent informe de l’Administració Nacional Oceànica i Atmosfèrica (NOAA) dels Estats Units, hi ha un 90% de probabilitats que el nivell mitjà mundial de l’aigua augmenti entre 2 metres i 2,4 metres cap a l’any 2100.

el canvi climàtic

I quin serà el futur de les ciutats costaneres en cas que l’augment del nivell del mar segueixi avançant sense parar?

Que pot passar en ciutats tant conegudes com Amsterdam, Nova Orleans, Bangkok…o Barcelona ?

Un dels reptes immediats que s’ està plantejant en els camps de l’arquitectura i l’urbanisme és la configuració d’ aquestes ciutats, de totes les ciutats que hauran de fer front a la sembla inevitable pujada del nivell del mar.

Alguns arquitectes han decidit fer un pas més i proporcionar un extra de seguretat. Jean Nouvel, va presentar un projecte, a Miami, d’ un bloc d’apartaments on el parking és al nivell del sòl, mentre que els pisos es troben a quatre metres d’altura. Així, en cas d’inundacions, l’aigua es quedaria …al parking. 

el canvi climatic jean nouvel

A Europa hi ha alguns projectes experimentals interessants. The Flood House, una veritable casa flotant que l’arquitecte Matthew Butcher va col·locar en el Tàmesi. Butcher va crear aquesta cabana navegant amb una intenció: conscienciar els ciutadans. Si la pujada del nivell del mar té lloc com està previst , hi haurà ocasions en què podríem haver d’ aixoplugar-nos en una llar envoltada….d’aigua…..per sobreviure a les inundacions.

el canvi climatic

Encara que no cal anar a buscar “experiments”. 

A Amsterdam, a tots els Països Baixos porten segles lluitant contra aquest problema i la seva experiència ha fet que nombroses construccions estiguin adaptades a futures possibles inundacions. El seu Palau Reial (del segle XVII) està construït en un terreny pantanós sobre pilars de fusta que eviten que l’edifici s’enfonsi. 

A nivell urbanístic molta gent ja està treballant davant del que s’ acosta.

L’estudi d’arquitectura novaiorquès Scape Studio és un d’ ells. És un dels responsables de Dune Co-Habitat, un pla de protecció costanera que beneficiarà a una zona d’unes 80 hectàrees a Queens, Nova York.

Jakarta , a Indoneia, és una de les ciutats amb un projecte de defensa marítima dels més ambiciosos del món. El que ells anomenen en anglès una “sea wall city” costarà 40.000.000.000 milions de dòlars i els plans inclouen una barrera de 40 quilòmetres de longitud i 25 metres d’alçada amb una cadena de 17 illes artificials. Illes on s’ hi poden construir cases, centres comercials i oficines. 

Podriem posar molts exemples més…però potser el millor és que mireu aquestes dues imatges comparatives…no podem quedar-nos sense fer res…no creieu?

 

 

Fonts:

https://www.dezeen.com/2016/12/06/jean-nouvel-monad-terrace-residences-raised-above-sea-level-miami- beach/ 

http://matthewbutcher.org/projects/the-flood-hou se

https://www.idealista.com/news/inmobiliario/internac ional/2015/11/13/739935-nu eva-york-londres-o-rio-de-janeiro-bajo-las-aguas-asi-afectara-el-cambio  

https://inhabitat.com/nyc/lot-ek-proposes-resilient-dune-co-habitat-to-defend-against-flood ing-in-the-rockaways/

https://www.ft.c om/content/a821b1d4-dc82-11e 5-8541-00fb33bdf038

https://www.idealista.com/news/in mobiliario/construccion/2017/11/03/748751-edi ficios-contra-el-cambio-climatico-asi-se-modifican-las-ciudades-para-cuando 

 

Les ciutats davant el canvi climàtic
Comparteix:
Etiquetat a: