L’IFLA/Baker & Taylor Public Library of the Year Award és un reconeixement internacional que celebra l’excel·lència en el disseny i funcionalitat de biblioteques públiques. L’any 2023 va ser la biblioteca Gabriel Garcia Marquez la guanyadora. Aquest any, la Biblioteca Pública de Pequín s’ha coronat com la millor biblioteca del món de 2024.

Aquest article explora què la fa especial .

La Biblioteca Pública de Pequín: innovació i tradició en harmonia

Situada prop del riu Tonghui, la Biblioteca Pública de Pequín destaca per la seva imponent arquitectura moderna que es fon amb elements tradicionals de la cultura xinesa. Dissenyada per l’estudi d’arquitectura Snøhetta, aquest espai cultural no només impressiona per les seves línies netes i avantguardistes, sinó també per la manera en què fomenta la interacció i la participació ciutadana.

La Biblioteca Pública de Pequín destaca per la seva arquitectura innovadora que aconsegueix fusionar harmoniosament elements tradicionals xinesos amb dissenys contemporanis. L’edifici, amb una superfície de 77.000 metres quadrats, s’integra perfectament amb el seu entorn natural, creant un diàleg fluid entre l’interior i l’exterior.Un dels aspectes més destacats és la seva façana, que evoca les antigues portes de fusta xineses, però reinterpretades amb materials moderns i tecnologia avançada. Aquesta façana no només és estèticament atractiva, sinó que també funciona com un sistema de control climàtic, regulant la llum i la temperatura interior de manera eficient.

L’interior de la biblioteca és igual d’impressionant que el seu exterior. Amb capacitat per albergar més de 4 milions de llibres, la biblioteca ofereix una varietat d’espais dissenyats per satisfer les necessitats de tots els usuaris:

  1. Sales de lectura amb vistes panoràmiques al riu Tonghui.
  2. Àrees de treball col·laboratiu equipades amb la última tecnologia.
  3. Espais de silenci per a l’estudi i la reflexió.
  4. Un auditori multifuncional per a esdeveniments culturals.
  5. Jardins interiors que proporcionen un ambient tranquil i natural.

La Biblioteca Pública de Pequín no només destaca per la seva arquitectura, sinó també per la seva aposta per la tecnologia. Alguns dels avenços tecnològics més notables inclouen:

  • Un sistema de préstec automatitzat que utilitza intel·ligència artificial.
  • Realitat augmentada per a la navegació i descobriment de llibres.
  • Espais de realitat virtual per a experiències immersives de lectura i aprenentatge.
  • Un laboratori de fabricació digital (fab lab) per a la creació i prototipatge.

La biblioteca també és un exemple en termes de sostenibilitat. L’edifici utilitza energia solar, sistemes de recollida d’aigua de pluja i materials ecològics. A més, s’ha posat especial èmfasi en l’accessibilitat, assegurant que tots els espais siguin fàcilment navegables per a persones amb mobilitat reduïda.

Un premi que reflecteix la innovació i el compromís social

El premi IFLA/Baker & Taylor Public Library of the Year no només reconeix l’excel·lència arquitectònica, sinó també el compromís de cada biblioteca amb la seva comunitat. Aquestes biblioteques, malgrat les seves diferències, comparteixen una visió comuna: oferir espais que fomentin el coneixement, la inclusió i la creativitat.

 

 

Fonts: IFLA

Altres articles sobre biblioteques

 

L’article La millor biblioteca del món 2024 apareix per primer cop al blog de CAFUR

La millor biblioteca del món del 2024 és a Pequín
Comparteix:
Etiquetat a: