El proper 1 de març de 2016 entrarà en vigor la nova Llei d’habitatges desocupats a Catalunya que té com a finalitat reduir el volum d’habitatges buits i donar-los un ús social.
La Llei 14/2015 del 21 de juliol, de l’Impost sobre habitatges buits, gravarà els pisos que estiguin desocupats per un termini superior a dos anys sense causa una justificada que la propia llei especifica.
Amb aquesta mesura, el govern intenta reduir l’estoc d’habitatges buits (la majoria en mans dels bancs) i augmentar la seva disposició a lloguer social.
¿En què es basa? ¿Què diu la Llei sobre habitatges buits a Catalunya?
El fet imposable de la llei no és altre que la desocupació permanent d’un habitatge, titularitat d’una persona jurídica, per un període superior a dos anys sense causa justificada.
S’entén per causa justificada de desocupació que:
- l’habitatge sigui objecte de litigi pendent de resolució,
- que necessiti obres de rehabilitació (aquesta excusa serà vàlida un sol any),
- que l’habitatge tingui límits d’ús marcats pels bancs que financen al propietari de l’ habitatge,
- que l’habitatge estigui il·legalment ocupat o
- que l’habitatge formi part d’un edifici adquirit en la seva totalitat per la seva rehabilitació però que contingui alguns pisos ocupats que facin inviable tècnicament iniciar les obres de rehabilitació.
Si la desocupació no està justificada per alguna de les causes anteriors el seu titular, si és una persona jurídica diferent a una entitat del tercer sector oa una entitat de servei social de Catalunya, haurà de pagar aquest impost , de forma anual, per tots els habitatges que estiguin desocupats (i que ho hagin estat durant els dos anys anteriors) el dia 31 de desembre de cada any.
Aquesta taxa es calcula de forma gradual (s’aplica una escala, depenent dels metres desocupats que tingui cada propietari) i va des de 10 € per metre quadrat fins a arribar als 30 €.
Tenint en compte que, segons un informe publicat per Fotocasa al maig de 2015, el preu mitjà del lloguer d’un habitatge a Catalunya en els últims onze mesos (és a dir, de juliol de 2014 a maig de 2015) és de 8’81 euros per metre quadrat al mes, l’impost que caldrà pagar per un habitatge de 80 metres quadrats (que és la mida d’un habitatge mitjà) oscil·larà entre 800 i 2.400 euros a l’any (en funció de quin sigui el volum del parc d’habitatges de seu titular), el que, a efectes comparatius, equival a una quantitat que oscil·larà, aproximadament, entre el preu d’un mes i tres mesos i mig de lloguer.
S’aplicaran bonificacions des del 10% fins al 100% en el cas en què es destini part de les propietats a lloguer assequible, ja sigui de manera directa o mitjançant l’habitatge social.
Bonificacions del titular:
- 10% de bonificació si destina el 5-10% de les seves propietats a aquest lloguer.
- 30% de bonificació si destina entre el 10 al 25% a aquest tipus d’habitatge.
- 50% de bonificació si destina entre el 25 al 40%
- 75% de bonificació a partir del 40%
- 100% quan destini més del doble dels habitatges que estan afectades per l’impost.
Es preveu que afectarà uns 8.000 habitatges, repartits en 72 municipis de la Comunitat. Les principals ciutats en què es posarà èmfasi en la llei són aquelles que tenen una demanda molt elevada d’habitatges: Barcelona, Sabadell i Terrassa.
Font:
- Abarca News
- http://www.expansion.com/juridico/opinion/2015/07/15/55a6995dca474158298b458a.html