Nota informativa:
- Manuel Brullet, arquitecte del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona, ha entregat el premi a Álvaro Ruiz, guanyador del concurs
- Els edificis més fotografiats han estat l’Hotel Santos Porta Fira, el Banc Atlàntic–Torre Banc Sabadell i el Media-TIC a la zona del 22@
- L’acte d’entrega del premi ha tingut lloc en el marc de l’exposició ‘Portes de Barcelona’ de la Sala Ciutat
Una fotografia del Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) ha estat la guanyadora de la tercera edició del premi OpenFoto, organitzat pel festival d’arquitectura 48H Open House Barcelona que tenia objecte impulsar els visitants a aportar la seva visió fotogràfica d’aquest esdeveniment anual. L’acte d’entrega del premi ha tingut lloc a la Sala Ciutat, en el marc de l’exposició ‘Portes de Barcelona’ que s’ha inaugurat recentment.
Manuel Brullet, l’arquitecte autor de l’edifici protagonista de la foto guanyadora, és qui ha entregat al premi al fotògraf aficionat Álvaro Ruiz. L’autor guanyador és un arquitecte nascut a Caracas (Veneçuela) que viu a Catalunya i que compta amb una presència destacada a la xarxa Instagram, amb 917 fotografies i 2.599 seguidors.
>> Fotografia d’efecte hipnòtic
El jurat, format per Antonio Navarro, arquitecte i fotògraf especialitzat en arquitectura, Elisenda Bonet, arquitecta i directora del 48H Open House Barcelona (OHB), i Jánice Moret, arquitecta i co-organitzadora del 48H OHB, ha acordat per unanimitat concedir el primer premi a la fotografia del Parc de la Recerca Biomèdica de Barcelona “per la seva excel·lent composició, la recerca de la doble simetria mitjançant el punt de vista molt poc usual i l’aprofitament del reflex de la làmina d’aigua sobre la coberta creant un efecte hipnòtic de perspectiva central”.
Cal recordar que l’edifici objecte de la fotografia guanyadora, el Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona dissenyat per l’estudi d’arquitectura Brullet de Luna, va guanyar l’any 2008 el ‘premi BCN Meeting Point al millor projecte nacional’.
En aquesta edició, OpenFoto ha comptat amb la participació d’un total de 72 fotografies. Segons la directora del festival, Elisenda Bonet, “els participants són majoritàriament de la ciutat de Barcelona, però el seu perfil professional és molt divers ”.
>> Els més fotografiats: edificis alts, patis i detalls
L’edifici més fotografiat en aquesta edició ha estat l’Hotel Santos Porta Fira, situat a tocar el recinte de Fira de Barcelona de Gran Via. Els altres dos edificis han estat l’edifici Banc Atlàntic-Torre Banc Sabadell situat a l’Av. Diagonal de Barcelona, axií com també l’edifici Media-TIC a la zona del 22@.
En relació a les preferències estètiques dels participants, la meitat dels concursants prefereixen prendre imatges d’edificis contemporanis i sense públic. En l’àmbit dels enquadraments, dominen els picats i els contrapicats, com poden ser imatges d’edificis alts o ulls d’escala.
Una altre tipologia d’espai força fotografiat són els edificis amb pati, com poden ser hotels, palaus o museus. Finalment, també es pot destacar la fotografia de detalls dels edificis, com són les parts amagades que els autors descobreixen a través de les seves instantànies.
>> 48H Open House: 150 portes obertes a 47.000 visites
Amb 47.000 visites en la seva darrera edició, el festival d’arquitectura 48H Open House BCN és la principal cita de Barcelona amb l’arquitectura. Durant un cap de setmana de portes obertes, el festival permet accedir a més de 150 edificis de tot tipus: una oportunitat d’experimentar l’arquitectura de forma excepcional i completament de franc.
‘Open House’ és una iniciativa oberta a tot tipus de públics i sense ànim de lucre iniciada a Londres l’any 1992, que s’ha anat introduint a altres ciutats, com Nova York, Dublin, Galway, Tel Aviv, Roma o Barcelona, entre moltes d’altres.
El projecte s’adreça especialment als barcelonins i implica la participació de diferents agents socials, tècnics i artístics per “obrir la bona arquitectura a la ciutat”. Segons l’arquitecta Elisenda Bonet, “l’objectiu és fer-los viure l’arquitectura i la ciutat, donant-los l’oportunitat de remirar-la des d’una òptica cultural”.
>> Suport de Cafur, serveis immobiliaris de proximitat
El Premi de fotografia organitzat pel 48h Open House Barcelona ha comptat amb el suport de l’empresa de serveis immobiliaris de proximitat Cafur, fundada l’any 1930 i ubicada des de fa més de 40 anys és al bell mig de l’eixample barceloní. Segons la seva directora, Regina Lahoz, “Cafur vol recolzar totes aquelles iniciatives culturals rellevants que contribueixen a fer de Barcelona una ciutat oberta”.
Lahoz ha afegit que “des dels seus inicis, Cafur ha participat activament en la construcció d’una part important de la nova Barcelona”. Sempre vinculats a la ciutat de Barcelona, la història d’aquesta empresa està lligada a fites entre les quals destaquen la participació en el procés de creació de noves àrees de la ciutat, com la Vila Olímpica que va néixer el 1992. Posteriorment, Cafur també ha intervingut com assessors en el primer projecte residencial de Diagonal Mar, aportant la seva perspectiva com a administradors de finques.
Per tant, segons la Regina Lahoz, “Cafur és una part important de la història de la ciutat i avui continua treballant per aportar el seu granet de sorra a la creació de la Barcelona del futur”.